vineri, 3 februarie 2012

Scrisoare fără dop, adică deschisă

„Băsescu trebuie să stea!

Să stea dracului odată!”



Domnului preşedinte Traian Băsescu,

la Palatul Cotroceni

(unde nu-i vine să stea degeaba!)


Dragă Traiane,

Îmi permit să-ţi vorbesc aşa, la per tu, din câteva motive, pe care sunt convins că le vei pricepe, dacă o să ai răbdare să asculţi ce-ţi citeşte secretara când citeşte cu voce tare ce-ţi scriu eu aci.

Mai întâi, ca vârstă, ne despart vreo patru ani jumate. N-aş putea să-ţi spun „nene”, decât dacă iau în considerare faptul că la băutură ţii mai mult ca mine. Legat de băutură, şi mie îmi place whiskyul, ca şi ţie, nu contează marca, numai să nu-l plătesc eu. Şi îmi place vinul de Murfatlar, plus femeile cu faţa rotundă, sprintene la minte şi fâşneţe în alte părţi ale trupului. Iar unui preşedinte care deseori etalează preferinţe asemănătoare, cum să-i spui „domnule” sau „domnia voastră”? Ce, e Rege?

Apoi, am făcut şi eu parte din Marina Militară, puţin după ce tu te îmbarcasei. Tot în cartierul constănţean Coiciu am fost instruit, şi tot cu pifanii ne băteam la Katanga, poate mai ţii minte cârciuma...

Dar îmi permit să-ţi spun pe nume fiindcă te-am votat la realegere, în 2009, deşi nu m-ai convins niciodată că eşti altceva decât un foarte abil şi descurcăreţ cacealmist, care musai va rămâne pe funcţie. Iar eu vreau să stai dracului pe funcţie! Mi se pare normal să iau apărarea unuia blamat de opinia publică, părăsit de sfetnici, de tovarăşii de prăduieli, de intelectualii de curte, părăsit până şi de Mircea Cărtărescu, pe care l-ai decorat degeaba şi i-ai făcut reclamă gratis! Consider că trebuie să stai din câteva raţiuni de stat, pe care am să le enumăr mai jos:

- Ai inventat celebrul slogan „Aici sunt banii dvs.!”, afişând pancarte pe marginea şoselelor, iar proştii n-au înţeles nici azi ironia. Dacă a mers cu aia, de ce n-ar merge şi cu astea de-acum, gen „modernizarea statului”... Cum să distrugi mai bine, decât modernizând pe hârtie?

- Ai patentat reparaţiile de mântuială pe autostrăzi şi şosele. La cât de multe drumuri sunt azi neterminate, şi la câţi asfaltişti mănâncă din palma ta, cum să laşi funcţia în care ai ajuns, de unde poţi gestiona fără probleme, prin interpuşi, miliardele aflate în continuă volatilizare?

- Ai destrămat CFR, pretinzând că-l faci eficient. Mai e un pic de păpat din ceea ce înseamnă osatura oricărui stat, cum să laşi treaba neterminată?

- Ai pus pe brânci sindicatele încă de prin 1997-1998. Acum, cu noul cod al muncii, faci din muncitorime o marfă de vândut la preţ derizoriu. Nu lăsa treaba neterminată, fă sclavi din ăia care nu ştiu să fure. Merită!

- De flotă nu se mai vorbeşte, parcă nici n-a avut România vreodată aşa ceva. Dar Tarom încă mai funcţionează. Cum dracu?

- Se pare că, iniţial, ai fost exclus de la împărţania domeniului energetic, dar ai recuperat odată ajuns preşedinte. După ce te-ai răstit la „băieţii deştepti”, de credeam că le iei capetele, n-am mai auzit nimic. Acum, că poţi pune motivul privatizării pe seama nemiloşilor de la FMI, este momentul comisioanelor grase la ce-a mai rămas din sistemul sanguin al statului. (Cum ce e aia sistem sanguin? Nu poate să-ţi explice secretara?) Nu lăsa pe alţii să apuce vreo bucăţică, la ce mama dracului te-am ales preşedinte?

- Ţi se datorează, spun cei care cunosc dedesubturile politicii din ultimii 10-15 ani, lansarea la apă a celor mai multe femei, de la omniprezenta Udrea, la uitata Şandru. Ce nu pricep invidioşii sau impotenţii care îţi poartă pică, e că femeile reprezintă partea cea mai bună din populaţia României. Orice statistică în domeniul sportului arată că fetele noastre au câştigat mai multe medalii decât băieţii. Şi-atunci cum să nu-şi merite locurile în frunte? Sunt multe femei talentate la politică, nimeni nu le-ar putea scoate la produs mai bine ca tine! Apropo de-asta, unii te condamnă că ţi-ai împins fiica în Parlamentul european. Eu cred că fata n-a demonstrat tot ce poate. Acum, că are experienţă, merita să fie ministreasă. De Externe cel mai bine. Că se plimbă prin toată lumea. Pe degeaba!

- Ai dreptate în privinţa aurului de la Roşia Montană. Cum dracu să laşi acolo frumuseţe de comoară, pe care generaţiile următoare să o scoată fără cianuri? Nu te lăsa, prostimea o să te creadă când îndrugi minciuni despre locurile de muncă! Te-a crezut mereu! Şi când ai plâns, te-a iertat!

- Ai condamnat cu tămbălău comunismul, în Parlament. Naivii au luat-o în serios, „condamnaţii” au făcut gălăgie până s-au prins că e altă cacealma „stil Băse”. Mai sunt destule de sancţionat viguros, din gură, că nu te costă nimic. Mă mir cum de ai ratat momentul să ieşi primul în Piaţa Universităţii şi, cum ai înjurat sindicaliştii şi pe ziarista aia, să fi înjurat iar sistemul ticăloşit, mogulii, mafia judecătorească, hoţia de prin ministere, birocraţia care omoară România şi tot ce-ai blamat la mişto de când te ştim în politică. De-aia zic să mai stai, că trebuie s-o vedem şi pe-asta: un preşedinte de stat protestând în piaţă contra corupţiei din statul său!

- Ai condamnat mereu, foarte vocal, corupţia; ai fost imparţial cu activitatea procurorilor specializaţi, câtă vreme au făcut ce-ai dorit. Dar tot tu ai recomandat o serie de „aleşi”, care nu s-au dovedit nici mai cinstiţi decât popii, nici mai puţin hoţi ca unii afacerişti din ţări orientale, ce fac averi la noi ca-n 1001 de nopţi. Mulţi primari „garantaţi de Băsescu” au expirat rapid, ca orice marfă contrafăcută. Nu trebuie să-i laşi de izbelişte, aminteşte-ţi doar că destui, corijenţi la matematică, au uitat tabla împărţirii!

- Dar motivul principal pentru care trebuie să stai ţine de fosta calitate a ta, aceea de comandant de vapor. Precum ştim, orice navă avariată, în curs de scufundare, este părăsită de echipaj în ordinea inversă a gradelor, comandantul fiind ultimul care pleacă. Dacă pleacă! Recensământul recent arată că din ţara noastră au „dispărut” deja mai mult de un milion de români. Tu, Traiane, sunt convins că n-ai să abandonezi România până nu pleacă toţi de pe-aici!

Altfel zis, în calitate de comandant, trebuie să rămâi la timonă până când România se duce la fund complet! Atunci ţi-ai îndeplinit misiunea!

8 comentarii:

  1. Dragă Mitică, textul este absolut extraordinar. Eu l-am citit aşteptând finalul, ca prostul , naivul, fraierul. Păi, n-am citit nimic în final de sfârşitul marinarului tiran precum al lui Ghadaffi, că de aia e dictator şi are femei, multe şi cornute. Altfel, tu te lupţi cu lupul de mare făcând uz de ironie? Eşti un fraier, ca să folosesc un eufemism! Marinarul n-are timp de fineţuri, dovadă că tot citeşte Levantul lui Cărtărescu din 2004 încoace şi nu l-a terminat. El scoate sabia şi dă în dreapta, dar mai ales în stânga. El şi-ar dori un popor de suflete moarte, precum Cicikov. Un popor viu îl incomodează. Tu înţelegi că lupta se dă între un tiran şi 19 milioane de proşti? Iar dacă tu îi adresezi o asemenea scrisoare plină de ironii, pe el îl doare-n cot. Zice în sinea lui: "Auzi, ditamai prozatorul de la Găeşti îmi zice aia-aia... Hă-hă-hă! Un fleac, îi voi ciurui!..." Să ne trezim, dom' Mitică, să ne trezim şi să-l belim pe marinar, altfel dracu' ne-a luat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Văd că vrei să prevăd un final tragic, ca de ţambal! Păi când trecutul e imposibil de prezis, cum ai vrea să fac pe vraciul, şamanul sau ăla din romanul SF Dune, care vedea tot, afară de ce i se întâmpla lui? Şi oricum, Pythia era femeie...

      Ștergere
    2. pithiile erau femei, intr-adevar, iar mai jos furi expresia cu butelia aruncata-n mare...

      Ștergere
  2. ălei, bun text, dar scris cu sânge, cred c-a durut mai rău ca o măsea. fii atent, de obicei mai rămâne vreun granulom ceva...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adică aştepţi continuarea... Nu promit nimic, nici o mărire de salariu, nici o pensie după legea veche, nici o butelie aruncată în mare. Hai că sunt bun de ales deputat, isn't?

      Ștergere
  3. Buna treaba! Spor in bransa si succes pe ramura! Nu stiu de ce-mi vine sa precizez: Cred ca-i clar ca mi-a placut, nu?

    RăspundețiȘtergere