vineri, 18 octombrie 2013

ALAMBICOTHECA - septembrie 2013


La nuntă

    Am prins, copil şi tinerel nebărbierit, prin satele în care mi-a fost dat să trăiesc, destule nunţi care păstrau ceva din tradiţia lăudată în cărţi de etnologie şi folclor. N-am găsit motiv de „inspiraţie” literară, probabil fiindcă asemenea evenimente trebuie trăite, nu povestite. Şi, slavă Domnului, mi-a plăcut să petrec la nunţi, uneori fără să ţin seama nici de starea sănătăţii, nici de „bunele maniere” ce îndeamnă la reţinere. Dacă-i bal, bal să fie, spun şi eu, alături de combatanţii luptei cu paharul, sarmaua şi friptura bine făcută. Apropo: mai ştiu bucătarii locantelor unde se fac azi nunţi „la preţuri fără concurenţă”, cum se prepară o friptură bună? Am îndoieli dintre cele mai vâscoase, date de senzaţia că îngurgitez o ciozvârtă de rinocer, alene perpelită pe-un ochi de aragaz cu flacăra cutremurată de emoţie că se termină butelia!...
    Să faci nuntă a fost şi este o afacere pentru cârciumari, lăutari, popi, chelneri, vânzători de hârtie creponată şi de flori. E mega-afacere pentru televiziunile de scandal, ce proliferează într-o veselie vecină cu inconştienţa şoferului beat care calcă acceleraţia şi-şi bagă piciorul în motor, prinzându-şi-l acolo până la descarcerarea SMURD. Deseori este afacere şi pentru socrul-mare, care organizează economic momentul certificat de tradiţie ca suprema fericire a tinerilor năpustiţi în viaţă. Amintirea fabuloaselor petreceri ale protipendadei inter- şi antebelice n-a pierit odată cu nociva perioadă comunistă. „Nunta Zamfirei” o mai fi lectură şcolară obligatorie? Rânduiala nunţii, stabilizată într-o lungă vieţuire ca tipar cu valenţe profunde, a fost spartă de comunişti, dar nu distrusă. Rămăşiţele actului emblematic pentru destinul fiinţei se păstrează. Adaptate modei, par caricaturi mitologice sau obiceiuri fără motivaţie înţeleasă. A strâmba din nas la ce şi cum se petrece la nunţile actuale, cu ifose elitiste, e atitudine la îndemână, inexplicabil adoptată de „lumea bună” a publicisticii noastre de estradă. În dispreţul afişat, musai să fie invocată vreo cutumă inventată de fosta propagandă comunistă sau de vreun bărzoi tupeist ce-a clămpănit din cioc (băşcălit de cine chiar pricepea cum stau lucrurile cu tradiţia), până „s-a ajuns” la tribuna mass-media idioată, unde pune note şi dă sfaturi...
    Viaţa poporului nu ţine cont de asemenea papagali. N-a ţinut nici pe vremea când ideologia de partid chiar putea impune aberaţii - cum este cununia religioasă într-altă zi decât duminica. Aberaţia s-a perpetuat, dar nu datorită fostelor „comandamente”, ci dintr-un motiv practic: luni după nuntă petrecăreţii trebuie să meargă la serviciu, ziua de repaos e necesară... Tradiţional sau ba, ritualul care defineşte nunta ca eveniment cosmic trece pe planul doi, dacă privim manifestările invitaţilor la paranghelie. Oamenii sunt şi expresia unui fel de-a fi mitic, dar ei se comportă ca animale mişcate de nevoi primare: foame, sete, eros, frică sau ce mai doriţi. Şi la nuntă, ca şi-n alte împrejurări, românii se-ntrec cu firea experimentând senzaţii unice, cum ar fi băutul peste măsură, mâncatul abuziv, curajul aluziei sexuale către vecina intangibilă, tentativa de-a cuceri o cântăreaţă văzută doar la televizor sau nesăbuinţa de-a se abandona în braţele amorezului care n-ar trece pragul femeii scofâlcite de muncă şi necazuri.
    Şi iese în evidenţă, chiar la o nuntă lipsită de fast, frumuseţea femeilor românce, despre care s-a dus buhul. Ele n-au nevoie de maşini luxoase, de toalete scumpe sau bijuterii fără sens, ca să strălucească. E suficient să aibă o rochie străvezie, un decolteu aproape decent, nişte pantofi eleganţi şi-un partener agil, bun dansator, tandru, fidel şi muieratic în egală măsură. Atunci o să vedeţi cea mai frumoasă privelişte omenească: femeia geloasă, îndrăgostită, aprigă în priviri şi ageră în mişcări, cu braţele şi picioarele încordate ca o zeiţă înfuriată, cu pieptul generos potopindu-şi masculul, pe care-l primeşte fără să-l ţină şi-l respinge fără să-l abandoneze. Vai de imbecilul care nu pricepe!
    Am filmat în ultimii ani destule asemenea scene, ştiu ce spun, deşi spusele mele nu fac decât să reproducă pe-ale lui Costache Olăreanu: cea mai mare bogăţie a României sunt femeile, şi nu-i nicio jenă să recunoaştem!

(LITERE - septembrie 2013)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu